أطباق فلسطينية
المفتول
مانحتاجه التالي
محلات البهارات نشتري مفتول الحجم المتوسط هون العلبة مكتوب عليها متوسط أو صغير فخلي بالك خذي المتوسط
وفي فلسطين بيعملو طريقة معينة بالطحين والعجايز هناك يعملوه بمهارة
تحضريه وتضعيه في صينية
وتحضري مية وملح و ترشي المية المملحة عالمفتول وتفركي بإيديكي
وترشي أيضا زيت وتعملي نفس العملية
والمقدار غير محدد من الماء والزيت ولكن بالتقدير لما تحسيه شوي رطب
نحضر المفتولية وهي لعمل المفتول
وهي عبارة عن متل طبخ الأرز عالبخار
ممكن تحطه مصفاة تحتها حلة فيها ماء بيغلي لكن لازم المصفاة تكون مسكرة الحلة عالآخير لحتى مايتسرب البخار
وبتحطي المفتول بالمصفاية اللي تحته ماء بيغلي وبتقلبي من فترة لأخرى حتى يستوي وبالعادة يأخد تلات أرباع ساعة أو نصف ساعة .
بصلة كبيرة ونقطعها مربعات صغيرة ونضع عليها عين جرادة ناشفة يعني شبت لكن ناشف بذور وبتدقيهم جيدا
وبتحطي المفتول في صينية وعليه الدقة تخلط معه ويشرب بشوربة دجاج أو لحمة .
عمل اليخنة:
في حلة بها قليل من الزيت تقطعي بصل جوانح وتقلبيه ثم بندورة جوانح ثم تصبي عليهم شوربة اللحم أو الدجاج .
ثم تضيفي خضار حسب الرغبة
ممكن بطاطا مكعبات متوسطة أو
قرع مكعبات متوسطةاهم شي
ممكن الكل حسب الرغبة
وتترك لغاية ما يتسبكو وتنضج الخضار وتضعو في اخر خمس أو عشر دقايق حمص مسلوق
والبهارات والملح والذي منه
وتصبيها فوق المفتول في النصف
وتكوني واضعة دجاج أو لحمة حسب الرغبة
المقلوبة
المقادير
دجاجة 2كيلو
كيلو رز
حبتين باذنجان
4 حبات بطاطا متوسطة الحجم
حبتين بندورة مقطعة دوائر
بصلة كبيرة
رأس ثوم صغير
قرنين فلفل أخضر
كوب حمص حب (لازم نكون نقعينو في المية )
فلفل أسود +ملح +بهارات رز+كركم
لوز مقلي للزينة
الطريقة
نسلق الدجاجة بعد تقطيعها مع الحمص والملح والفلفل الأسود والبهارات و الكركم في هذا الوقت بنقلي البطاطا والباذنجان طبعا بنكون مقطعينها دوائرثم نقطع البصل والفلفل الاخضر والثوم مربعات صغيرة ونقليهم مع بعضهم ثم نترك الارز في الماء الساخن لمدة 5 دقائق ثم نحضر وعاء الطبخ نضع ملعقتين زيت في قاع الوعاء ثم نضع ملعقتين من الرز المسلوق فوق الزيت نضع البندورة المقطعة دوائر ثم الدجاج المسلوق مع الحمص ثم البصل والفلفل والثوم ثم البطاطاوالباذنجان ثم نضيف الرز المسلوق ثم نضع مرق الدجاج المسلوق حتى تغمرها ونتركها تنضج على نار هادية
و عندما تنضج نقلبها في صينية ونرش فوقها اللوزالمقلي
* الفتة
المقادير:
فراخ أو اللحمة
رز مصرى (ممكن بسمتى)
بصلة صغيرة مقشرة
3 فصوص حبهان
ورق لورى (اختيارى)
ملح
فلفل اسود
4 ملاعق كبيرة زيت للقلى
3 فصوص ثوم
4 أو 5 حبات فلفل أخضر طويل (حار)
عصير 5 ليمونات صغيرة أو 2 من الليمون الكبير
خبز الرقاق الأبيض
لوز مقشر
كاجو(إختيارى)
كمية اللحمة او الفراخ أو الرز حسب عدد أفراد أسرتك
الطريقة:
أولا نقطع اللحم او الفراخ و نغسله و نحطه فى حلة مع الحبهان و البصلة وورق اللورى و فلفل أسود و لتر ماء و نسيبه على نار لغاية مايغلى
نشيل الزفرة اللى على الوش و نحط الملح و نوطى النار شوية
نغسل الرز و نحط معلقة السمن أو الزيت فى الحلة على النار و نقلبه مع الرز دقيقتين و نضيف عليه كوب من شوربة اللحم و نزود الباقى ماء لو محتاج و نظبط الملح
نحمر الكاجو و اللوز فى الزيت و نطلعه على مناديل
نضع التوم و الفلفل الاخضر و عصير الليمون و ملح فى القطعة اللى مع الخلاط اللى بتفرم او فى الخلاط نفسه إسمها الدقة)
التقديم:
نقطع الرقاق قطع صغيرة و نحطه فى صينية التقديم
نحط عليه حواى تلت كوب من مرقة اللحم و نسيبه شوية يشربها
نحط عليه الأرز و بعدين نحط عليهم الكاجو و اللوز المحمصين
و عليهم نحط اللحمة او الفراخ (يفضل نحمرها بعد سلقها مع معلقة سمن على النار)
و جنبها بنحط الدقة و ناخد منها نحط على الرز و ناكل بالهنا و الشفا
ممكن كمان نأخد من مرقة اللحم نعمل شوربة لسان عصفور أو شعرية
و ممكن كمان نقدم معاها لبن زبادى